Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś

Organizacja spiżarni, która ułatwia codzienne życie – 3 świetne triki 

5 czerwca, 2023 Organizacja spiżarni


Dobrze zorganizowana przestrzeń w spiżarni umożliwia maksymalne wykorzystanie nawet niewielkiej przestrzeni. Wpływa także na przedłużenie świeżości produktów, które się w niej znajdują. Sprawdź triki, które pomogą zadbać o porządek i estetyczny wygląd tego miejsca w Twoim domu. 

3 triki ułatwiające organizację spiżarni 

Dobrze zorganizowana spiżarnia to taka, w której każda rzecz ma swoje miejsce. To także przestrzeń, w której produkty są odpowiednio oznaczone i odseparowane, aby nie oddziaływały na siebie nawzajem w negatywny sposób. Poznaj 3 pomysły na to, aby spiżarnia stała się czystym, przyjemnym i dobrze zorganizowanym miejscem.

1. Wydziel strefy w spiżarni 

Nawet w niewielkiej spiżarni powinien panować ład i porządek. Najłatwiej będzie o to zadbać, jeśli każda z rzeczy będzie miała swoje miejsce. W tym celu warto wydzielić przestrzeń na produkty, które się w niej znajdują. Stwórz oddzielne obszary na: 

  • warzywa i owoce, 

  • sypkie produkty, 

  • produkty zapuszkowane, 

  • napoje, 

  • przetwory, 

  • alkohol (jeśli przechowujesz go w spiżarni). 

Warzywa i owoce powinny znajdować się jak najniżej, a najlepiej na podłodze. Są stosunkowo ciężkie, więc ich podnoszenie i odkładanie byłoby kłopotliwe. Sypkie produkty, takie jak kasze, makarony czy przyprawy trzymaj obok siebie i na wysokości oczu. Będziesz widział, czy i kiedy kończą się zapasy. Produkty w puszkach trzymaj nieco powyżej warzyw i owoców. Również należą do cięższych, więc dobrze mieć do nich łatwy dostęp. Przetwory trzymaj w najchłodniejszym i najciemniejszym miejscu w spiżarni, aby na długo zachowały świeżość. Alkohol warto trzymać jak najwyżej – szczególnie jeśli w domu są dzieci. 

2. Zastosuj worki do organizacji przestrzeni 

Duży worek 50 x 65 cm lub w innym rozmiarze znacznie ułatwi organizację spiżarni i pozwoli oszczędzić miejsce. Możesz w nim przechowywać warzywa i owoce. Najlepiej wybrać w tym celu worek 50 x 65 cm z juty czy materiału imitującego właściwościami naturalny len. Tkaniny powinny być przewiewne, aby warzywa nie gniły.

Duże worki 50 x 65 cm będą alternatywą dla drewnianych czy plastikowych skrzynek, które zajmują sporo miejsca. Elastyczna struktura opakowań sprawia, że zajmują tyle przestrzeni, ile jest w nich produktów, a nie mają ściśle określonych wymiarów, które stale zajmowałyby część podłogi. Kolor worków 50 x 65 cm możesz dobrać do stylistyki spiżarni i całego domu. Najciekawiej prezentują się naturalne neutralne odcienie. 

3. Datuj produkty i ustawiaj je na półkach zgodnie z terminem przydatności

Czasem kupując nowy makaron czy sok, ten poprzedni przesuwamy w głąb półki. Efekt? Po czasie okazuje się, że część produktów spożywczych po prostu się przeterminuje. Przez to tracisz środki i marnujesz jedzenie. Żeby tego uniknąć, wyrób w sobie nawyk tego, że nowe rzeczy ustawia się z tyłu, a te starsze przekładasz do przodu. Datuj również produkty w wyraźny dla siebie sposób – możesz zapisywać to na osobnej kartce i wykreślać rzecz, którą zużyjesz. To ułatwi Ci również zakupy, ponieważ patrząc na kartkę, będziesz wiedzieć, ile i czego masz w spiżarni. 

Dobrze zorganizowana przestrzeń sprawi, że będziesz mieć świeże i posegregowane zapasy. Dzięki temu zaoszczędzisz na kupnie jedzenia i usprawnisz tworzenie listy na zakupy.

  Artykuł sponsorowany

jak osłonić się przed sąsiadami

Redakcja Sunovo

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jakie są składniki smogu?

Jakie są składniki smogu?

23 kwietnia, 2024

Efekt cieplarniany - jak zapobiegać?
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?

Jesteś zainteresowany reklamą?