Dobrze zorganizowana przestrzeń w spiżarni umożliwia maksymalne wykorzystanie nawet niewielkiej przestrzeni. Wpływa także na przedłużenie świeżości produktów, które się w niej znajdują. Sprawdź triki, które pomogą zadbać o porządek i estetyczny wygląd tego miejsca w Twoim domu.
3 triki ułatwiające organizację spiżarni
Dobrze zorganizowana spiżarnia to taka, w której każda rzecz ma swoje miejsce. To także przestrzeń, w której produkty są odpowiednio oznaczone i odseparowane, aby nie oddziaływały na siebie nawzajem w negatywny sposób. Poznaj 3 pomysły na to, aby spiżarnia stała się czystym, przyjemnym i dobrze zorganizowanym miejscem.
1. Wydziel strefy w spiżarni
Nawet w niewielkiej spiżarni powinien panować ład i porządek. Najłatwiej będzie o to zadbać, jeśli każda z rzeczy będzie miała swoje miejsce. W tym celu warto wydzielić przestrzeń na produkty, które się w niej znajdują. Stwórz oddzielne obszary na:
-
warzywa i owoce,
-
sypkie produkty,
-
produkty zapuszkowane,
-
napoje,
-
przetwory,
-
alkohol (jeśli przechowujesz go w spiżarni).
Warzywa i owoce powinny znajdować się jak najniżej, a najlepiej na podłodze. Są stosunkowo ciężkie, więc ich podnoszenie i odkładanie byłoby kłopotliwe. Sypkie produkty, takie jak kasze, makarony czy przyprawy trzymaj obok siebie i na wysokości oczu. Będziesz widział, czy i kiedy kończą się zapasy. Produkty w puszkach trzymaj nieco powyżej warzyw i owoców. Również należą do cięższych, więc dobrze mieć do nich łatwy dostęp. Przetwory trzymaj w najchłodniejszym i najciemniejszym miejscu w spiżarni, aby na długo zachowały świeżość. Alkohol warto trzymać jak najwyżej – szczególnie jeśli w domu są dzieci.
2. Zastosuj worki do organizacji przestrzeni
Duży worek 50 x 65 cm lub w innym rozmiarze znacznie ułatwi organizację spiżarni i pozwoli oszczędzić miejsce. Możesz w nim przechowywać warzywa i owoce. Najlepiej wybrać w tym celu worek 50 x 65 cm z juty czy materiału imitującego właściwościami naturalny len. Tkaniny powinny być przewiewne, aby warzywa nie gniły.
Duże worki 50 x 65 cm będą alternatywą dla drewnianych czy plastikowych skrzynek, które zajmują sporo miejsca. Elastyczna struktura opakowań sprawia, że zajmują tyle przestrzeni, ile jest w nich produktów, a nie mają ściśle określonych wymiarów, które stale zajmowałyby część podłogi. Kolor worków 50 x 65 cm możesz dobrać do stylistyki spiżarni i całego domu. Najciekawiej prezentują się naturalne neutralne odcienie.
3. Datuj produkty i ustawiaj je na półkach zgodnie z terminem przydatności
Czasem kupując nowy makaron czy sok, ten poprzedni przesuwamy w głąb półki. Efekt? Po czasie okazuje się, że część produktów spożywczych po prostu się przeterminuje. Przez to tracisz środki i marnujesz jedzenie. Żeby tego uniknąć, wyrób w sobie nawyk tego, że nowe rzeczy ustawia się z tyłu, a te starsze przekładasz do przodu. Datuj również produkty w wyraźny dla siebie sposób – możesz zapisywać to na osobnej kartce i wykreślać rzecz, którą zużyjesz. To ułatwi Ci również zakupy, ponieważ patrząc na kartkę, będziesz wiedzieć, ile i czego masz w spiżarni.
Dobrze zorganizowana przestrzeń sprawi, że będziesz mieć świeże i posegregowane zapasy. Dzięki temu zaoszczędzisz na kupnie jedzenia i usprawnisz tworzenie listy na zakupy.
Artykuł sponsorowany